torsdag 26 juli 2012

Aspglansbagge


I förra inlägget var det ett konstigt djur som visade sig vara en puppa som ska bli en Aspglansbagge. På en annan plats i Sverige så råkade jag fota en insekt som mest troligt är just en sådan. Sen man började att fotografera har den lilla världen blivit vidare och knäna lite grönare

söndag 22 juli 2012

Underlig insekt


Jag fortsätter med insektsbilder. Detta konstiga djur hängde i ett grässtrå i närheten av Siljansnäs i Dalarna. Såg nästan ut som ett bältdjur och var cirka 1 cm långt, tyckte även att det var en konstig lukt där den var.

lördag 21 juli 2012

Insekter


Här saknas ryggtavlan men det var en som nöp sig fast på underlaget.

fredag 20 juli 2012

Humlebagge?


Det är verkligen variation på småkrypen. Inte så bra skärpa men med hjälp av ryggtavlan kan den nog artbestämmas.

torsdag 19 juli 2012

Fluga


Här var det en konstig fluga som jag inte sett förut...

onsdag 18 juli 2012

Insekter


Veckan här får bli en insektsvecka. Den stora Spirean var full av liv och som vanligt vet jag inte vad jag fotar så jag får överlåta artbestämningen till mamma på kommentarsfältet.

tisdag 17 juli 2012

Solnedgång


Solnedgång kring 22.30 i går kväll. Dagarna blir kortare men än är det ljust hela natten. Tur är väl det för efter den här sommaren finns det nog ett stort behov av sol och ljus.

Vedhelg


Helgen var bokad för årets vedhelg det behövs en dag för att känna hur skönt det är att det är bortgjort. Glädjande att man fått hjälp inte bara med ved utan också med ogräsbekämpningen. Inne i lusthuset var det en blomrabatt med prästkragar och kvickrot. Problemet har varit det dåliga vädret, man har knappt kunnat vara ute och njuta av "sommaren". Nu känns det i alla fall bra.

måndag 16 juli 2012

Träddödare



Vad jag kan förstå är detta en träddödare. Den utsöndrar en lukt som är märkbar. Tänk att man efter många år fått bekräftelse av en upplevelse. När jag var barn kände jag en lukt och trodde att något dött låg i skogen men det enda jag såg var en stor röd larv. Har zoomat in huvudet och det är verkligen fyllt av en massa tentakler frågan är vilka funktioner de har.

Björnskit


På en väg mitt i skogen där bilhjulen inte raderat spåren av vårt stora rovdjur. Synen av björnskit är som att se älgar, man har sett det förut men man måste stanna och titta igen. Det är med blandade känslor man iakttar högen, nästan så att man tittar sig omkring och får rysningar. I Norrbotten är årets tilldelning för jakt 90 björnar. Det finns mycket björn i våra marker och dom ställer till det för många. Förutom att den tar ren och älgkalvar http://bjornpredation.blogspot.se/ så påverkar det många männniskors friluftsliv.


lördag 7 juli 2012




Nu är det plötsligt högsommar här. Men av tidigare erfarenheter kan man inte vara säker på att den består, men en sak är säker hade det varit midsommar nu hade man hittat minst sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Det är inte bara blommorna som hunnit ikapp även mygg och knott kämpar för att föröka sig. Åka till Kvikkjokk för att härda sig mot mygg är inte nödvändigt det räcker med att gå ut här hemma och jag börjar förstå att det säljs "myggjagare" för många tusenlappar. Jag som alltid har pratat om mental träning när det gäller mygg. Jag har faktiskt kikat på den mindre varianten av Moscito dödaren. Men jag biter ihop och försöker att leva som man lär.

fredag 6 juli 2012

Bärens tid




Hjortron, blåbär och lingon den ordningen är det på bärplockningen här. Min mening är inte att låta allt för pessimistisk men hösten närmar sig med stormsteg. Det är den tid som människan har haft bråda tider  att samla inför vintern. Den del av hjärnan som tänker överleva vintern finns kvar hos Homo Sapiens än idag och förutom bär så närmar sig jakten också med stormsteg.

Fjäril men vilken art...




Få se om det finns någon som kan tala om vad detta är för "fjäril" det är inte helt lätt utan faktabok. Den kanske tillhör några av våra skadeinsekter kanhända är den jättevanlig eller tillhör den en outforskad del av våran fauna.

torsdag 5 juli 2012

Kallkällan


Kallkällan lika fascinerande varje gång man hämtar vatten. Men det är med en blandning av skräck och tacksamhet man står på kanten och försiktigt sänker hinken. Naturens krafter i en bottenlös och aktiv krater. Det är inte konstigt om det har försvunnit människor spårlöst i kallkäll marker.

onsdag 4 juli 2012

Ormbär



Ormbär ser man inte ofta men tydligen är den utbredd ändå upp till fjälltrakterna. Giftiga bär och en del av naturmedicinen. Skir och vacker kan jag tycka men hur namnet kom till kan man fråga sig.

tisdag 3 juli 2012

Glaskonst


En fägel bakom det gamla fönstret som avvaktar med att mata ungarna som finns i boet bakom stugan. Har upptäckt att det inte går så bra att fota genom något fönster men samtidigt är det fint med glas som inte är som dagens rutor. Det är bara att hoppas att dom får förbli hela.

måndag 2 juli 2012

Skogens blombukett





Den miljö som finns kring stugan är varierande med myr och "gammal" ungskog. Blomsterängarna är inte ängsmarker utan istället hjortronmyrar och bäckkanter. Skogen är brukad för många år sedan och hade den inte varit det så hade inte kojan stått där den står och jag hade inte suttit och filosoferat om hur livet i en huggarkoja varit för många år sedan. 

söndag 1 juli 2012

Stugjobbet




Efter ett försök att slipa trägolvet så fick det bli ett klickgolv i stället. Smidig, snabb och fin lösning. Jag är riktigt nöjd över resultatet. Nu längtar man tillbaka för att måla och lista det som är kvar.