torsdag 29 mars 2012

Rävlock


För många år sedan var jag med på en rävlocks kurs med Ulf Lindroth något som faktiskt var intressant och något som fler skulle pröva på. Jag har faktiskt försökt att komma mig ut och locka räv en gång per år, det är inte mycket men förstås så handlar det om prioritering. Måste ändå rekommendera detta som en trevlig jaktform. Tyvärr har jag inte lyckats att få se en räv vid lock, men jag vet att det fungerar även för en nybörjare. Året som varit har varit ett riktigt sork och lämmel år och förstås har det varit gynnsamt för bland annat räven. Cyklerna för ett gott eller dåligt år för ripa och skogsfågel påverkar just det. Predatorerna ökar och när smågarna blir färre ökar förstås trycket på fågelstammen. Så det kan vara på sin plats att  sätta sig på ett lämplig pass med en lockpipa. Men läs på eller gå en kurs för det är bra att veta att det är andra än räven som kan komma på ditt lock.

onsdag 28 mars 2012

Fjälljakt


En fjällbild får representera dagens positiva beslut i Riksdagen, det innebär att regeringen har fått i uppdrag att ändra i rennäringsförordningens paragraf 3 till de regler som gällde innan 2007. Riksdagens beslut. Det har nu gått fem år sedan paragraf 3 ändrades och äntligen kan man se ett ljus i mörkret. Det får bli nya tag för Svenska Jägareförbundet  och dess fjällråd i fjälljaktsfrågan.

måndag 26 mars 2012

Fiske

Strömstare
Bäverhydda
Sångsvan
Fiske och annat skoj med Jaqt brudarna. Vilket nätverk vi har, det är nu 11 år sen vi startade och fortfarande så händer det saker. Blev tipsad om att det kunde finnas lite fotoobjekt, men kameran följer förstås alltid med. Några aborrar och en gädda blev norsk fiskfärs, när jag har glömt att den innehåller gädda ska jag provsmaka. Gädda är gott men förknippas med mindre trevliga saker, så det kanske blir ett skrovmål åt hundarna.

fredag 23 mars 2012

Good


Missat att berätta hur det gick för Kalla på utställningen. Som junior var det mest kul att se och höra vilken bedömning dom hade om henne. Innan så var jag medveten om att hon hade lite "hull" när jag kom dit så förstod jag att hon hade "hull"om man jämförde med de övriga hundarna. Kändes som värsta Top Model. Alla hundar hade midja och revbenen syntes alldeles för mycket i mina ögon. Nu är man inte någon rutinerad utställningsmänniska men det verkar som om det är smal som gäller. Är de svultna eller så välmotionerade fastän jakten avslutades för tre månader sedan. Det blev i alla fall Good för Kalla med kritik på hullet. Men det var någon som viskade i mitt öra att  det var en riktigt fin jämthundstik. Hullet måste man hur som helst se över. Mer motion och säga till på skarpen till "feedern" som mjuknar när hon kommer med matskålen,lägger den i knät och tittar med de stora mörka ögonen. Bara några kulor till...

lördag 17 mars 2012

Lapphandskar


 Imorse  hade jag förhoppning om att dagen skulle bli en strålande dag med skapligt skoterföre. Morgonen var solig men snabbt blev det mulet och det övergick i snö och förstås så påverkades föret. Tanken var att köra ut lite saltstenar något som jag inte varit så bra på att hjälpa till med, kanske beroende på att våren är ganska uppbokad. Roat mig med en återblick av blogginlägg från tidigare år och konstaterat att livet år från år är ganska lika. Januari till Mars är förutom ripjakten en period som är full med händelser men saknar bilder och man kan nästan räkna ut att snart är det dax att fota istappar, svanar, tranor och förstås bilder från bäverjakten.

tisdag 13 mars 2012

Fjälljakt



Ja, då var den årliga ripjakten med tjejerna ett minne. Fyra dagar på fjället med alla slags väder. En del av dom muskler som inte används dagligen har upptäckts beroende på att man hade en decimeter snö under skidorna. Den enda fördelen med klabbföre är att det går sakta och lungt i nerförsbackarna. Alla fick se ripa men dom har vingar och det finns många störande moment innan man kan komma till skott. Vi har sett fler ripor än tidigare det innebär mat till våra rovfåglar. Två i gänget blev inspekterade av bland annat en lappuggla, dom satt så lungt och lät sig fotograferas. Själv fick jag ingen se, kanske det berodde på att jag skidrade med hela kamerautrustningen på ryggen.

lördag 3 mars 2012

Vår


Idag var det vårkänslor. Sol, plusgrader och takdropp. En liten skotertur med bra "före" till byagrannarna. Ett konstaterande var att älgarna trivs bättre på grannmarken. Vi såg fyra älgar på hemfärden och förstås så börjar man tänka på hur svårt det är med älgförvaltning.