fredag 30 december 2011

Gott Nytt År


Snart ett nytt år, det är bara vänja sig med att skriva 2012. Jag får önska alla ett nytt bra år och allt som varit dåligt får man lämna vid tolvslaget.

Jul i Tjipko















Jul i Tjipko med eldning som det primära. Nyttigt och fundamentalt att aktivt arbete för att inte frysa.
Det händer saker i stugan men jag kan samtidigt konstatera att det blir mer och mer jobb på "attgöralistan". Julklappsöppning i dubbla kalsonger och tjocktröjor men det var det värt. Solen försökte att ta sig upp och till skillnad från övriga delar i Sverige var vinden måttlig. Hundarna trivdes och dom fick sig en runda var, bara på skoj satte jag på dom astron för att se hur långt dom sprang på samma sträcka och som jag förstod är dessa raser ganska olika. På samma sträcka hade fågelhunden några fler kilometer än jämthunden, jämten tog gamla spår och undvek att anstränga sig i onödan. Men det kanske har med intellektet att göra.    

torsdag 22 december 2011

Julhälsning



Önskar alla en riktigt God Jul och skickar en tanke till alla som mist sina nära och kära.

tisdag 20 december 2011

Jaktminnen

Ripjaqt 2007
Hittade lite äldre jaktbilder när jag städade i min dator. Minnena vaknar av gamla bilder som den från ripjakten, vi var fyra kvinnor som hade en trevlig men kall jakt. För varje dag blev det bara kallare och kallare. Första dagen var mulen med snö och -5 grader för att till nästa dag bli klart med en temperatur på -32, följande dagar blev lika kalla och avslutades med -38 grader. Vi stekte palt ute i kylan första kalla dagen men vi fick nästan ge upp för smöret ville inte smälta i stekpannan. För att inte prata om trögstartade skotrar, det löste vi delvis med att ta in batterierna i stugvärmen.

Fågeljakt 2008
Här var det betydligt varmare och jag blev inbjuden att följa med min dotter och hennes vänner på jakt i Vilhelmina. Det var ett mycket trevligt ställe och då var det nästan som om varningsskylten stämde med mina ögon mätt. Nu har vi bättre med fågel på våra marker, men det är ändå inte i närheten med vad jag fick uppleva just då och där.

lördag 17 december 2011

Skogskojor

Luossejaurkojan

Tomten i Tjirsakojan
Intressant med dessa gamla kojor, tur att det fanns någon själ som förstod att det var värt att bevara i kojbrännartider. Som med allt annat tiderna förändras och vi med den. Bevara lagomt av allt det gamla för mycket påverkar oss inte alltid positivt. 
Luossejaurkojan
Tjirsakojan

Julpynt


Tur det finns kreativa människor, tänk så vacker juldekoration av horn. Kanske Ernst har varit framme. Synd bara att horn är bristvara hos mig. Men till nästa år får man hålla sig framme och konkurrera med slöjdarna.  

söndag 11 december 2011

Julshow


En helg i goda vänners lag. Från en hel höst med älgjaktshelger och fredags kvällar i underställ fick man göra något helt annat, Rockshow på Pite Havsbad. Jag hade inga större förväntningar men det visade sig vara riktigt bra julshow. Nu närmar sig julen med stormsteg och den viktiga ingrediensen snö kan bockas av på listan.

onsdag 7 december 2011

Ekorren


Kameran på reparation och istället för att fylla på datorn med bilder försöker jag göra en storstädning. Det är fascinerande att använda sig av digitala kameror. Efter en rundtur i bloggosfären kan man bara konstatera hur många det finns med fina bilder. En yrkesfotograf kan se skillnader i kvalitet, kunskap och kreativitet men med tiden kommer det att finnas många duktiga amatörfotografer. För att "sticka" ut idag räcker inte bara en inställning på kameran, man bör kunna hantera ett bra redigeringsprogram. Fotokonst i all sin ära men jag föredrar en äkta och naturligt bild som den här som verkligen talar ett tydligt språk.   

tisdag 6 december 2011

Kallas funderingar


Utredning om löshundsjaktens konsekvenser, plötsligt kan vi se hur fokuset har ändrat. Pälsen reser sig på kroppen. Tänk om man kunde göra en resa i en del människors hjärnor. Det skulle verkligen vara intressant att veta om man verkligen har funderat på konsekvenserna av deras arbete. Mer ska jag inte skriva det är bara att bilda sin egen uppfattning, min är klar.     

torsdag 1 december 2011

Storforsens julmarknad



  



  

Så här såg det ut i Storforsen för ett år sedan. Inte mycket snö, men som det ser ut nu blir årets marknad väldigt snöfattig. Nu till helgen är det tredje året som denna "nya" marknad blir av och saknar man julstämning är det här rätta stället att hitta den. Skogsmuseet med alla gamla kojor är en så passande värld för tomtar och troll. Det är nog så att "tror man så finns dom" ett myntat begrepp i Staffan Westerbergs Lille_Luj och änglaljus_i_strumpornas_hus  med Lille Luj och syster Yster i julkalendern från 1983. Förr i tiden såg man inte bara tomtar och troll utan en massa annat också som Vittra. Men förmodligen så är det nog många med mig som känner och har sett saker oavsett man vill eller inte, i alla fall kan många känna om det är bra eller dåliga energier. Men det får bli en annan historia.