måndag 31 oktober 2011

Fin jakthelg

Älgjaktshelg med fint väder, jaktgäster med duktiga hundar och trevlig stämmning. Men jag undrar vad telegrafisten har skvallrat om. Ståndskall en snabb promenad till ett strategiskt ställe och vips så hade älgen passerat mitt pass. Den här hösten är det som om någon där uppe har satt en GPS på mig för att varna skogens konug

lördag 29 oktober 2011

Garmin Astro är guld värt

En oskarp Smula
  
En glimt av Stormyran från Lillberget

En dag utan att se eller höra en älg. Jag har gått med Smulan, systers hund som verkligen måste få en chans. Hade verkligen önskat att jag kunnat ringa till henne och säga att nu har jag skjutit en älg undan Smulan. I övrigt var det en fin dag med uppehåll och lite sol. Kameran bar jag nästan i onödan idag, jag tog fem bilder och kånkade omkring på kameraväskan. Jag har inte en jaktryggsäck med kamera i utan en kameraväska med en liten kaffetermos och vatten. När jag  kom jag hem och skulle slå av Gps´en till Astron  upptäckte jag att den var borta. Inte kul, bara tillbaka och söka och tills slut så hittade jag den. Glad och nöjd var jag och förstod verkligen vilken bra teknikpryl man bär på. Numer är det till och med kul att sitta på pass fastän man är offside, så länge man har kommunikation med hunden. Det blev en bra dag och morgondagen kan bara bli bättre.

fredag 28 oktober 2011

I en annan del av Sverige





Lite senare och annorlunda höst söder om Dalälven. Det som skiljer oss åt är trädslagen och dess frukter. Äppelträd finns här också men det är inte vanligt med mycket och mogna frukter. Höstfärgerna är detsamma men det är inte det lättaste att veta vad som är vad. Bok, lönn, lind, ask, alm, klibbal och ek är för oss något som vi  har läst om i småskolan. Jakten är också annorlunda, drevjakt där det kan komma alla arter av klövvilt. Här kan det komma en älg om man har tur, rådjursstammen är begränsad och växer ett år för att nästa år nästan vara helt borta. Det som lockar jägare upp till oss kan nog vara de stora vidderna, men tillgången på vilt är inte att jämföra med övriga Sverige. Men alla nya jaktmarker är outforskade och på en begränsad tid handlar det om upplevelse, så i princip skulle man kunna sätta ut en jägare på en mark utan vilt i tron att det kanske finns något. Det går en, kanske två gånger innan man upptäcker hur det är ställt i norrlandsskogarna. Men det är nog det som är unikt med jakten, hoppet finns och den röda tråden för en jägare är att vistas i och respektera naturen. Synd  bara att det blir affär av detta och priserna trissas upp för upplevelsen. Allt detta påverkar också rekrytering av nya unga jägare. Om jag ska vara lite negativ så är framtida jägare endast dom som på grund av stöd utvecklar sitt intresse, alla som har det latent men saknar sponsring väljer andra enklare intressen. Man kanske helt enkelt blir jaktmotståndare.

Mera råd


Hittat fler alternativa bilder till canvastavlor. Som jag skrev i tidigare inlägg, två stora och fyra små och kanske två mindre till som passar ihop. Sen får det räcka. Har länge tänkt beställa tavlor men nu ska det beslutas innan söndag.

onsdag 26 oktober 2011

Smakråd

Trodde det var en lätt match att välja ut bilder för att göra Canvastavlor men så var inte fallet. Bilder som förr var bra har blivit sämre, man blir självkritisk och har inte den kunskapen vad som är bra och mindre bra. Skärpan kan vara bra men det kan vara något i bilden som stör osv. Jag har gjort det misstaget under åren att inte samla det jag då har tyckt varit bra. Mappa bättre bilder får bli något att tänka på framöver.  Här i collaget är förstås inte bilderna "hela" men en liten hint kanske man kan få? Tanken är två större canvastavlor och fyra mindre. De ska sitta i den gamla kronkojan söder om Piteälven nära odlingsgränsen alltså mitt i skogen med vitt som tema. Verkligen inte lätt för en "hemmablind".

tisdag 25 oktober 2011

Nu är det bara att vänja sig


Nu är den vädermässigt tråkigaste årstiden. Minusgrader, blöta hala vägar och mörker. Tiden när man upptäcker att det är kallt att gå utan långkalsonger och kyligt om fötterna i sandaler. Älgjakten som passare blir nu med dubbla underställ och ylletröjor. Sen får man tacka den som uppfann engångsvärmen att stoppa i handskar och skor, det höjer verkligen trivselfaktorn. Och om så där 6 månader får vi se hur ljuset har vänt och då får värmekällan bli en spade.

lördag 22 oktober 2011

Första snön



Första snön var väntad och den föll idag. Grått och trist men vi hade en ihärdig hund som efter älgkontakt var spårfast (enda spåret som fanns på den delen av marken) till den kom till Stockforsälven, andra sidan av älven är älgarnas fristad. Sen på vägen hem i skymningen fick jag se ko och kalv från bilen perfekt för att låta Kalla få känna luftvittring och sen lukta på spår och det såg lovande ut...

fredag 21 oktober 2011

Kvikkjokk

Sjön Saggat


Kamajokk

Vid Kamajokk
Nu är husvagnen hämtad från Kvikkjokk. Lite vemodigt för att jag har inte riktigt gjort slut med Kvikkjokk, men nu är det nya marker som gäller. Tjipkojaur är det nu som hägrar, synd bara att det är för lite tid. Men jag inser mer och mer vilken stuga jag har köpt. Den är nära till nästan allt, då menar jag jakt, fiske och friluftsliv. Då kan man fråga sig varför man behöver en stuga när man bor i en liten by med få grannar och vildmark runt knuten. Det är väl så att man styr sitt liv efter antal grannar och försöker man  hitta ställen med färre människor så passar Tjipko perfekt, inga bofasta på någon mil. Men midsommar är lika med Kvikkjokk, så vi får se hur det går. Husvagnen finns kvar som en räddare i nöden om det skulle bli kris.

torsdag 20 oktober 2011

Spårsnö

20/10-09

17/10-10
Än har inte första snön kommit men det känns riktigt nära. Skulle inte varit helt fel om det funnits lite spårsnö, då hade jag till 100% kunnat säga att björnen strosade förbi rätts så nära huset för två kvällar sedan. Djuret var helt obrydd av att hunden skällde. Inte första gången jag är nästan hundra på att de är nära huset. Inget att göra men det skulle vara kul om man med säkerhet kunnat konstatera misstankarna. Förstås är det lite olustigt och det känns inte riktigt bra att ha dom för nära inpå knutarna

onsdag 19 oktober 2011

Flyg

Vy över Mallorca

Möte i luften


Schweiz

Man är inte ensam i luftrummet. Med tanke på debatten om piloternas situation och att de sover vid flygningarna gör att man blir lite orolig. Men hade inte tekniken funnits hade det varit ännu mer spännande.

tisdag 18 oktober 2011

Höstmatsedel anno 40-tal




Interessant matsedel från 1940-talet, många rätter är helt främmande. Nu är maten så mångkulturell och den ska tillagas så snabbt som möjligt på grund av tidsbrist. Försvinner den gamla matkulturen. Kanske något att fundera på. Vad blir en utländsk turist svar om han eller hon får frågan vad vi äter i Sverige, svaret blir förmodligen Tapas, Pizza eller Fyra små rätter. Varför inte stenkakor med lingonsylt? Om det är en svensk rätt vet jag inte, den kanske också var importerad.

måndag 17 oktober 2011

Från Mallis till älgskogen


Ena dagen Mallorca nästa dag älgjakt en Söndag förmiddag på pass. Efter Mallorca var det skönt sätta sig på en stubbe i morgonsolen och upptäcka tystnaden, änne en påminnelse om hur bra vi har det. Eftermiddagen fick Kalla all uppmärksamhet, hon är en fröjd med sitt temprament. Nu leker det och hittar hon något äckligt i skogen så slinker det ner bara man råkar ge henne en blick. Hon har äntligen blivit lugnare och jag måste erkänna att det var en period som var riktigt jobbig. Det är bara att blicka framåt ändå till nästa höst för då är det ingen lek längre.

lördag 15 oktober 2011

Mallorca








Mallorca en vecka med utbildning och lite fritid. Lite speciellt för mig, det är nämligen första gången. Förstår att jag är ganska unik men mina resor har alltid varit norrut. Helt klart var det en speciell känsla med sol i en vecka, 31 grader varmt och doppa fötterna i Medelhavet på Magalufs strand. Jag kan förstå att det blir en "sjuka" med solsemester. Hittade till slut ett litet djur att fota och hade förstås mina funderingar om det fanns något att jaga på ön. Nu är jag hemma med många intryck och njuter av tystnade med en god kopp av kokkaffe och planeringen inför morgondagens älgjakt är klar. Borta bra men hemma bäst.

fredag 7 oktober 2011

Orre


Det är verkligen trevligt att köra runt på marken och se att det finns fågel, sen att kameran inte hade rätt inställning är en lärpenning till den dagen man stöter på en nalle. Alla 72 björnar är fällda så det är endast kameran som kan laddas. Nu är det bara att vänta till jaktuppehållet är slut och vem vet hur det ser ut då, regn och blötsnö i Arjeplog så vi får se när hösten blir vinter hos oss.

tisdag 4 oktober 2011

Viståns Kalla snart 5 månader


Kalla växer, hon har lugnat ner sig något och är förövrigt en riktigt social tjej. Hon vet precis när det är dags att lägga sig på rygg, strax innan tålamodet är slut. Dusterna har varit ganska många särskilt när man själv inte har varit på topp. Första veckorna i älgjakten vartannat år kan jag boka in en förkylning en sån där som håller i sig några veckor. Men nu verkar det som om det har vänt och jag ser fram emot att allt blir som vanligt med ork och lust och en bättre internetuppkopplingen.