lördag 30 april 2011

Vårjobb



Jag skulle kratta idag, men som ni ser blev det inte mycket gjort. Det får bli ögonbindel och öronproppar imorgon.

torsdag 28 april 2011

Naturlig konst

Bild 1

Bild 2

Bild 3


Bild 4
 En del av alla mammas träbitar. Tittar man nog länge så ser man att det föreställer något.  En del skrattar åt mamma´s förkärlek för stubbar. Men man måste säga att det är få som har sån naturlig blick för konst. Vad tycker ni det ser ut som?

onsdag 27 april 2011

Vilda takråttor

Inte bara jag som sett att det är gott om lämlar i fjällen. En jag känner har haft ett annat besök och vore jag i deras situation skulle jag ta på mig storstövlarna om jag skulle upp på natten.http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/senaste_nytt/artikel.aspx?ArticleId=6126186

måndag 25 april 2011

Vårtecken

På tillväxt, tur man inte har synliga horn i pannan.

söndag 24 april 2011

Flygfän



I Kvikkjokk händer alltid saker i luften, det är minsann inte bara myggornas paradis.

lördag 23 april 2011

Påskripa


Påsklördagen 2011 är snart ett minne och minnet får bli den unika middagen. Ripa med gräddsås champinjoner och råstekt potatis helt utan grönsaker så perfekt det kan bli. Idag har vi sett flera fjällämlar, inte helt fel, det plus att det finns mer sork än vanligt innebär ett överflöd av mat för våra predatorer och förstås en bra indikation för att våra fågelstammar kan öka. Den normala cykeln för bra och dåliga år kanske infinner sig. Kanske blir en ripmiddag nästa påsk också...

fredag 22 april 2011

Glad påsk från Kvikkjokk

Made in Vaimok


Vy västerut

Vy norrut
Alla har inte en påsktupp tillverkat av en stugvärd i Vaimok och dessutom av fjällbjörk. Denna stugvärd är en minnesvärd person som vi träffade på flera gånger och jag har verkligen försökt komma på vad han heter men det stannar med något på H. Första gången vi träffade honom hade han en New Foundland hund som var lugn och trevlig men senare skaffade han sig en Pyreneér hund som var mindre kul.
Tänk en Pyreneér som visar sin makt. På en av våra turer upp till Vaimok försvann sonen som då var nio år, vi hittade honom under en snödriva där han gömts sig för hunden.Vid ett annat tillfälle hade en vän som varit i Vaimok böjt sig ner för att fixa skorna och hon satt fast i ett väldigt stadigt grepp. Tur att hon hade skoteroverall på sig....

måndag 18 april 2011

Akkats


Var tvungen stanna och fota Akkats kraftstation på väg hem från Kvikkjokk igår där de släppte vatten i dammen, det är första gången jag ser en vattenfyld älvfåra nedströms kraftverket. Det är många GWh som forsar fram http://www.vattenfall.se/sv/akkats---karta-ombyggnad-fore.htm

söndag 17 april 2011

Tranor på gammelmyran

Fler vårtecken som inte är från Kvikkjokk men hade jag varit snabbare med kameran hade jag fått en bild av en "fjällstare". Vädret har tagit hårt på vintern och från en snötäckt gräsmatta hemma är det nu nästan helt bart. Säkert ställe att se de första tranorna är på Gammelmoira om det nu är så det stavas på pitebondska, en dialekt som försvinner mer och mer. I helgen har vi haft språkträning en timme om dagen där allt som sas skulle vara på bondska, man var helt slut efter den timmen och mot slutet blev det inte mycket sagt.
Redan för 40 års sedan var det ovanligt att höra ett barn prata bondska såvida dom inte kom från någon närliggande by. Jag är inte uppvuxen med dialekt utan för mig blev det brytning av Pitefint som det kallades. Alla vill bevara sitt språk och det känns viktigt att dialekterna lever kvar. He jär leisamt om hä dåij bort.

lördag 16 april 2011

Husvagnspraktikant



Det började med solnedgång över Jokkmokk på väg till Kvikkjokk för att stationera husvagnen på campen. Äntligen så kom vi iväg med ekipaget som faktiskt blev inköpt för just detta ändamålet. Dagens färska bilder visar att vädret är ombytligt med blåst, snö och regn. Det enda som saknas just nu är skotern, konstigt att vara här vintertid utan denna fantastiska uppfinning. Kvikkjokk har tidigare år varit en utgångspunkt direkt ut på fjället där man bodde i antingen  Tältkåta eller STF´s boende. Men nu får det bli att pröva husvagnslivet på en parkering och med dagsturer. Visserligen är skotersäsongen snart slut och här är sommaren inte att förringa. Fördelen med sommaren är att det är mindre folk här på campen. Förvånade blev vi när vi såg alla människor som valt att vara här på vinterföre och jag hoppas att inte alla dessa människor upptäcker sommaren för då kanske man måste göra slut med Kvikkjokk. Vi vill vara så långt ifrån som möjligt, andra väljer sin plats utifrån närheten till servicehuset. Lite märkvärdigt är det, här finns just nu fler personer än boende i Stockfors fast på en betydligt mindre yta.

torsdag 14 april 2011

Vårdikt

Svanar och gräsänder, en and som tillhör det lättare att artbestämma. Fåglar är verkligen inte lätt att hålla reda på. Sen är det alla småfåglar som man glömmer namnet på från ett år till det andra, särskilt dom riktigt små som är lite grön och skiftar i gult med strimmor här och där och finns i olika storlekar. Men det är därför fågelböckerna finns i bokhyllan, även den med fågelsången.
Våren och fåglarna fanns 1953 också och det kändes passande att lägga ut mammas dikt igen.

Vårtecken



Nu går det undan. Tofsvipa,svanar och tranor är siktade. Fågelsången har fått nya stämmor. Årsmötena passerar och nu senast har den årliga viltbuffen med JAQT avnjutits. Inte undra på att våren passerar i en rasande takt, det händer mycket på kort tid. Förlängningen av våren närmar sig med stormsteg, Kvikkjokk!

fredag 8 april 2011

Rondellko

Inte bästa bilden men en bild tagen på chans i farten runt rondellen. Rondelkossan var ett av förslagen till  utsmyckning i den nya rondellen. Vad det ska bli är inte klart och därför har någon tagit saken i egna händer och löst detta utan beslut. Koinstallationen är inget hastverk utan ser ut att ha en ritning bakom sig. Det fanns ett annat förslag också, en rondellälg. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=4439807Men vi får se vad som händer, jag skulle nog föredra en stor och ståtlig älg. Men det kan ha sina nackdelar....om kameran ligger i bilen.

torsdag 7 april 2011

Grip

Så här vig och pigg är inte Grip idag, från att vara on blev det plötsligt off. Svansen mellan benen och ingen lust. Små tecken som visar att något är fel. Som en orolig småbarnsförälder känner man sig och målar upp det värsta. Sen på väg till veterinären börjar man tänka och fundera om det verkligen är något fel och att man är alldeles för "kollrig". Men efter att alla prover ser bra ut och att det "bara" är en svullnad mellan en disk så känns det bättre. Veterinärbesöket behövdes och vad jag tror så blir han bra efter lite vila. Han skötte sig exemplariskt hos doktorn och matte var jättestolt. Det är när man betalar man får sig en tankeställare, tur man har en försäkring. Det kostar ändå,  men det får kosta. Djuren är värdefulla men hur hade man reagerat  om läkarvården för ens barn hade varit i samma prisklass. Vi har det ganska bra, det får man trots allt inte glömma.

onsdag 6 april 2011

Tulpaner

Att våren förknippas med tulpaner är inget nytt men det verkar som dom utvecklas till njutarens alltså konsumenternas fördel. Nu är dom nästan vackra när det är dags att stoppa dom i soporna. Vad jag minns från förr var att det var nära mellan blomma och förfall. Tänk bara om dom kunde få alla tulpaner att växa med lika kraft i en blandbukett.

tisdag 5 april 2011

Folkhälsa





Mitt i sista planeringen av sommarschemat tittar man ut och ser snön som fortfarande täcker marken. Värme och sol tar hårt på snön och det blir nog inte en vit påsk i år. Men det är bara att ta tillvara på våren och en lösning är att följa våren norrut. Friluftsliv behöver inte vara stort och mycket, det kan räcka med att sitta ute framför en kaffeeld med korvglöd. Den perfekta introduktionen för barn, lära sig snickra grillpinnar och att se och känna eldens kraft. Svenskt Friluftsliv lanserar ett Allemanslotteri där överskottet går till friluftslivets framtid i Sverige. När man går in på deras hemsida ser man vilka ideela medlemsorganisationer Svenskt Friluftsliv består av, alla med stark förankring i friluftsliv och folkhälsa. Tillsammans organiserar föreningarna 2 miljoner medlemmar i närmare 10 000 lokala- och regionala klubbar. Det är glädjande siffror och fler än man kunnat tro. Friluftsmänniskan lever vidare.

lördag 2 april 2011

Aprilskämt



Inget april skämt om man bor i Lillträsk men i Stockfors är det rätt sällsynt att se detta. Ett och annat rådjur kan man få se på håll och jag tror att jag sett en skymt av en koltrast. Reflektion över innehållet i ett nummer av tidningen Foto var hur man får bra bilder av djur med en fjärrutlösare, det är nästa aprilskämt eller en nära döden upplevelse på den här marken. Då går funderingen osökt in på Aprilskämt, vart kommer det ifrån. Jag frågade ett antal vänner om dom visste historien bakom detta, av alla var det en som visste. Svaret var att det var allmogens möjlighet att skoja med överheten och att det var speciellt i Sverige, men om det stämmer vet jag inte enligt wikipedia är det något annat. Är det någon som har ett bra svar på denna tradition?