torsdag 31 mars 2011

Råvvejaur


Kamajokk från ovan

Tarradalen
 
Råvvejaur på väg mot målet



Campen

På väg till Kedkevaare
Denna minnesvärda resa som man måste blicka tillbaka till gång på gång. Vad är charter mot detta, ja egentligen vet jag inte för mina resor går alltid i nordvästlig riktning. Nu finns det två utlandresor i min kalender och jag hoppas verkligen inte att det ger mersmak. Det är nog det jag brukar tänka, hur fördelar man semestern när man vill tillbringa den med en snöklädd fjälltopp i blickfånget.

onsdag 30 mars 2011

Bak o mat

Jag fortsätter med recept från tidningen Vi årgång 1944. Jag vet inte om detta finns i dagens kokböcker och tiden räcker inte till efterforskning. Rent teoretiskt måste alla dagens recept vara ganska lika och vad säger att man inte kan kopiera en kokbok. Det kanske är så man gör, ändrar 1 tsk till 2 tsk, lite annan text och ett säljande omslag. Det är sällan jag använder kokböcker och min tillhör gruppen grundläggande vardagsmat. Jag tillhör inte den flitigaste på att pröva nya rätter eller bakverk. Vad dom som äter min mat har för åsikter är en annan fråga, Tja...antingen eller och blir det "eller" får dom stå för kokbokskonstens bjudningar själva.

måndag 28 mars 2011

Höns av lantras



Tur eller otur att det är 120 mil mellan dessa Hedemora höns och mig, dotterns hönsbesättning ska minskas tack vare den stackars tuppen som inte står så högt i rang. Tanken är att han ska få sitt egna lilla harem. Hade avståndet varit kortare hade jag fallit föga för detta trevliga sällskap. Men som läget nu är hinner man tänka. Hönshuset är inte byggt och det enda hus som finns är hundhuset. Men husets Gordon Setter kanske skulle trivas och vara tillfredsställd efter en arbetsdag med fyra höns. Hundvana har dom och dom  passar sig noga för hennes Kleine Münsterländer som kan vara riktigt vass.

lördag 26 mars 2011

Skellefteå-Luleå

Luleå-Brynäs 2010

Luleå-Brynäs 2010 
 
Luleå-Brynäs 2010 

Hockey eftermiddag. Andra matchen jag ser på kort tid och det bara för att det går bra för Luleå hockey och att det faktiskt finns två Älvsbybor med i laget. Idag  förlorade dom i förlängning men man kan se att det berör när man läser kommentarer på Facebook. Det roliga var att i den tidigare matchen tog det en period tills jag upptäckte att jag hejade på fel lag. Luleå´s matchkläder har varit mörka tidigare och det var inte bra i förra matchen men förstås hade det varit en fördel om det hade varit Luleå som bar de mörka kläderna idag.

fredag 25 mars 2011

Fjällvandring

I brist på nytt får det bli gammalt, här från den första fjällvandringen med sonen. Han var rätt så tuff tills vi kom till ett parti där det var ganska brant och plötsligt började han att krypa, som mamma var det positivt att se att det fanns respekt för naturen. Detta var mellan Kebnekaise och Tarfala,  fint att gå men det avslutades med ett klapperstensfält och en less son. Då kom den psykologiska mamman  fram. -Vi måste kämpa och skynda oss fram innan orkanen drar iväg med oss, och fram vi kom....

onsdag 23 mars 2011

Dagbok


21/3 - 2010
  
22/3 - 2011

En liten skillnad av vårens intågande. En del har årsböcker med snödjup, väder och temperaturer. Jag hittar bilder som bokstavligen får bevisa när diskussionen om förra års vår kommer.

tisdag 22 mars 2011

Vinter


Nu är den här, den bästa tiden på året men den är kort och intensiv så det gäller att hinna med. Önskan ett tag framöver är soliga dagar med kalla nätter för vårvintern är inte vår utan snö. Det här är platsen för dom lediga helgerna men tyvärr blir det inget fiske.

måndag 21 mars 2011

Jakten nu och då


Text ur Norrbottens Läns Jaktvårdsförening´s Årsbok 1930
Ännu ett år har gått med Jägareförbundet Norrbotten. Min farfar var medlem i Norrbottens läns jaktvårdsförening, jag visste inte ens att han jagade men som tur var hittade jag tre årsböcker som jag tog hand om. Fascinerande läsning så här 80 år senare. År 1929 fanns det 512 medlemmar i Norrbotten och de flesta hade titlar som inte är så vanliga idag allt från överjägmästare till grosshandlare. Då fanns det  rapphöns i norrbotten och den rapporterade älgavskjutningen hade ökat från 53 skjutna älgar år 1928 till 74 st med fördelning 45 tjurar, 26 kor och 3 ej uppgivit kön år 1929. Förutom det så pågick det Kråkkrig med fosformos. Om en hund skulle få i sig av detta fosformosbete så var det enda säkra motgiftet 1 à 2 teskedar av gammal terpentinolja. Det som genomsyrar läsningen var strävan att upplysa jägarna om jakten och dess lagar som dessvärre inte alla hade förstått. Förmodar att det var dåtidens uppslag till Åsa-Nisse filmerna.

tisdag 15 mars 2011

Ripjakt 2011




Ja vilken helg! Sol och vindstilla och ett härligt gäng och faktiskt det första året jag har varit lugn att alla "toppbestigare" kommer tillbaka. Mycke ripspår och järvspåren fick man korsa över då och då. Kanske samma järv som blev filmad förra året. Förutom allt detta så kunde man inte ungå att tänka på alla stackars människor i Japan, sen att en i gänget hade sin son där gjorde inte saken bättre. Vi får uppskatta att vi har det så bra som vi har det, jaga ripa på fjället och att det förutom en bild på en levande blir en fin ripmiddag här hemma.  

onsdag 9 mars 2011

Ripjakt



Ja då var det dags, ett år sen sist med det kvinnliga nätverket i Älvsbyn http://stockfors.blogspot.com/2010_03_01_archive.html och man kan konstatera att tiden går fort. Efter att förra helgen blev bortblåst så ser jag fram emot en ny chans till helgen. Nu tänker jag inte ens se på väderprognoserna för nu är det packat. Skulle det nu bli på tok någon dag så hittar vi på något annat. Funderar på att lansera en ny grej av en gammal idé "Ett klick för jägaren" för att bevara ett gammalt arv som människan bär på. Varför är vissa emot jakten som verkligen har funnits med i alla tider. Tycker att allt detta är så underligt. All historia är viktig och för att förstå hur människan fungerar måste man titta lika mycket bakåt som framåt.   

lördag 5 mars 2011

Vem äger naturen?



Tur att vissa saker är sig lik. Plusgrader, första snöraset från taket, fågelkvitter och surr från snöskotrar.
I övrigt så är det mycket som är frusterande vad gäller våran rovdjurspolitik om vi har någon. För enligt SNF så är det på EU nivå besluten ska fattas i alla fall nu när vindarna blåser i deras riktning. Slutpoängen i Kvällöppet med Ekdal http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kvallsoppet_med_ekdal  var ändå i slutet när liknelsen och bekymret med kamphundar beskrev av Sakina Madons. Kort men kändes väldigt pedagogiskt. Det är som sagt tidigare ett I-lands problem. Dessutom så finns det för många människor som har "allför tjocka sulor på fötterna". Det är glädjande att det fortfarande finns kloka unga människor med sunda värderingar i samhället http://nordjamten.wordpress.com/  och de som tar nya tag för att fixa det man kan kalla energitjuvar http://vinteris.blogspot.com/

onsdag 2 mars 2011

Skoterskroten nästa..


Ja då har man varit och sagt farväl till sin bra att ha skoter. Alltid fungerat som en bra dragare. Man kan verkligen få en relation till döda ting så till den grad att det känns tråkigt. Men plötsligt händer det när man minst anar och när den står parkerad och fastfrusen vid husväggen.. Är det separationsångest det kallas.