söndag 31 januari 2010

31 Januari


Snö, vind, -18 grader och sista dagen för toppfågeljakt. Jag har en benägenhet att stöta på älgar på nära håll när det inte är jakt. Det är ett ståtligt djur. Idag kände jag en viss respekt och sökte mig mot dom stora tallarna när jag såg att kon med sina två kalvar inte verkade reagera på människa. Nästa helg får jag bege mig ut med kameran och fota en massa tjädrar och orrar för då kan dom nog visa sig...

onsdag 27 januari 2010

Klass 2 varning

Snö och blåst inte så illa som det varnats för ännu. Men ett eventuellt strömavbrott i samband med sjunkande temperatur kräver lite planering. Överlevnadsinstinkterna väcks. Elda upp, tappa upp vatten, finns det fotogen, gasol, ljus och batterier. Jag kan tycka att det är lite trevligt att känna fotogenlukten från värmaren, ljudet från gasolköket och samvaron med tända ljus. Alltid när man drabbas så tänker man vad gjorde man förut under den mörka årstiden. Tror inte att dom led av sömnbrist. Inget bloggande inte heller tv tittande eller facebook på kvällskvisten.
Helt ovetande om det kommande informationssamhället där användarnamn och lösenord tar en stor del av hjärnkapaciteten.

tisdag 26 januari 2010

Luleå-Brynäs

Jag har varit på hockeykväll i Luleå. Intresset är väl si så där, men när tillfälle bjuds. Luleå förlorade med ett mål efter Sudden death . Resultatet blev 3-4, kul för Brynäs. Men helt klart finns det många andra som är intresserade. Det jag kan tycka är lite synd i sportsammanhang är att de flesta ungdomar som kämpar för sitt intresse någon gång inser att "jag är inte nog bra". Märker dom det inte själv finns det en omgivning som visar det. Att dom inte platsar. Det är förstås vanligast just i den ålder när man som bäst behöver något. Men det är en annan historia. Det dröjer säkert år innan jag besöker Coop Arena nästa gång.

måndag 25 januari 2010

Carl Milles

Orfeusbrunnen framför Konserthuset, en av bilderna i kameran efter en weekend i Stockholm. En helg med Wallmans, shopping och en massa människor. Jag har faktiskt köpt en vit luva till snödräkten. Det kanske låter märkligt men det visade sig på vår resa att det fanns platser som på sina ställen var vintrigare än här i Älvsbyn. Men vad kul att se att det inhandlades skidutrustning på sportaffärerna. Hörde för ett tag sen på Riksradion där någon sportfiskare gav hjälp och råd om teknik och uttrustning för pimpelfiske. Här en självklarhet, men förstås ett intressant inslag för den stora mängden människor som aldrig har prövat på detta. Jag kan förstå att en del har svårt att sätta sig in i hur en jägare tänker. En del växer upp i stora städer och finns då inte inkörsporten till ett naturliv med inslag av jakt och fiske då är det svårt att förstå både vad man går miste om och att acceptera andra människors val. Barn väljer inte sin uppväxt det gör deras föräldrar.....

onsdag 20 januari 2010

Vargdebatt berör

Vargjaktsdebatt på Kvällsöppet TV4. Fick ett behov att skriva av mig i denna sena timme. Håller med Torsten Mörner´s viktiga avslutning i debatten . Frågan till "andra sidan" hur dom ställer sig till jakten och att det var Pajkastning med stort P. Det är nog inte så många vargjaktsmotståndare som funderat på att förvaltningen av vargstammen kommer oavsett taket är 150 eller fler individer. Alltså förr eller senare, frågan är bara hur? Vi i Svenska Jägareförbundet är inte för en nollvision av varg, däremot tycker vi att taket är nått och nu måste den förvaltas och det av kloka människor på en regional nivå. Som jag skrivit tidigare vart trycker man på knappen. Den vargjakt som varit kan inte innebära något hot mot stammen så kontrollerad som den varit, där ev brister kommer att utvärderas. Men ett argument fastnade i min hjärna, Linda Laikre (populationsgenetik) uttryckte med kraft hur dålig genetisk status alla vargar i Sverige har och då kan man börja fundera. Inavel med genetiska defekter är inget nytt, men på något sätt kände jag att jag reagerade på detta. Då väcktes en del tankar och funderingar. Olof Liberg har en sund inställning som bygger på forskning. Vad ska man göra åt allt detta då menar jag Pajkastningen med stort P. Tänk om alla lade sin kraft på Människor i nöd, vilken hjälp dom skulle få....

tisdag 19 januari 2010

JAQT

Ska man stå så här eller....

eller ska man stå så här?
Argumenten är många och alla måste vi stå med ansiktet framåt. Alla behöver inte skicka in insändare för att påverka, det är lika viktigt att få tveksamma människor i ens närhet att förstå. Dom som redan har bildat sig en stark uppfattning lyssnar inte. En del människor vill gärna låta sig höras och det finns dom som bara väntar på ett debatt inlägg för att få skriva ett "dräpande" svar. Det blir som en sorts evighetsmaskin. Frågan är om man ska trycka på någon slags knapp. Detta var ämnet när JAQT i Älvsbyn träffades och planerade aktiviteterna för det nya året.
Diskussionen kom igång när en av kvinnorna berättade att hon fått en rejäl utskällning för att hon jagade oskyldiga små djur. Det när hon låg i varmvattenbassängen på sjukgymnastiken in för alla andra, och tillika av en anställd inom vården. Det är inte i alla situationer man finner ord. Tänk att man måste försvara jakten i Sverige, Norrbotten, och till och med i lilla Älvsbyn där innevånarna består av drygt 10% jägare. Alla våra positiva tankar om jakten det kommer sen...

lördag 16 januari 2010

Kavelmyrberget

På södra sidan Pite älven. Vy över Stockfors, man kan verkligen se att det är glesbygd. Har varit med Grip på en skidtur men det var alldeles för skarpt i snön. Det blev skogsvägen tillbaka i nedförslut. Ner på skidor i slalombacken går bra men inte med Tegsnäs, då är även små lutningar en utmaning. Hoppas att ingen såg mig stel som en pinne plogande för allt jag var värd. Sen kan man fråga sig, vad är det värsta som kan hända.

onsdag 13 januari 2010

TV hunden

Grip är den hund som inte missar ett naturprogram. Här är det från Yellowstone. Rätt fascinerande att han kan fastna framför TV-n. Fåglar, vargar och älgar gick bra men när de visade Yellowstones bufflar backade han och satt på behörigt avstånd. Varför ser en del hundar TV men inte andra? Det upptäcktes för några år sen när Famous Grouse reklamen visades på TV, den med röda mattan. Grip var nära att välta ut den moderna klumpen till TV som finns i detta hus. Stod så fint tills dess att fågeln for ut ur bilden. När vi skrattat färdigt blev vi varse om att dressyren inte var så bra. Om den är bättre idag, ja kanske lite.

lördag 9 januari 2010

Värde


Hur ska man beskriva en dag som denna med skidor, bössa och kamera och en förhoppning om att hitta något att sikta på. Är det ett ålderstecken när man ser så mycket vackert som att solen skiner en kort tid, upplegan i träden är magnifik och mycket annat. Eller är det en förhoppning av att uppleva en jaktupplevelse. Vilket det än är får man vara glad att den för mig intressanta historien inte gäller här och nu. Varför ? Jo för att människan levde till ca 40 år på stenåldern och det endast för att hjälpa gruppen praktiskt innan man gjort sitt. Frågan är hur dom slutade.

fredag 8 januari 2010

Anonym

Fredagskvällen snart tillända. En stund framför datorn zappar runt. Ska man bli medlem i något "blogforum"?? Som det är nu är det för den smala, men dock värdefulla publiken. Men på något sätt vill man ändå nå ut med sitt budskap. Men vilket är budskapet? Vad är jag? Ämneskategorierna i rubrikerna känns inte rätt för mig. Min blandning är jakt,natur,djur,historia etc. Så jag fortsätter för min smala publik ett tag till. Detta var nog inte ett problem för de som använde sig av denna schäs. Och plötsligt så hamnade jag i historien igen....

torsdag 7 januari 2010

Vargavinter

Termometern visar -35,7 och den här bilden saknar endast en silhuett av en varg för att det verkligen ska vara en vargavinter. Fast kombinationen kyla och vargdebatten som är just nu kan också liknas vid en vargavinter.
Aftonbladet publicerade igår en Sifo-undersökning om svenska folkets inställning till licensjakt på varg. Den visar att det finns ett brett stöd för den av riksdagen beslutade jakten. Det känns förhoppningsfullt att det inte är så illa som det låter. Dom som låter, låter högt. Alla argument för och emot, man blir så mättad. Problemet är att en del inte vill lyssna ej heller söka kunskap och skulle man börja tveka i sin uppfattning kan det vara svårt att backa. Vargen är inte vårat enda rovdjur. När ökade acceptansen för björn, jo när vi började att jaga den. Rovdjuren har ingen naturlig fiende och vi rymmer inte en rovdjursstam som löser det naturliga urvalet av sig själv. För att lyckas med en samlad och lyckad rovdjursförvaltning krävs det acceptans.
Jag tror att det viktigaste i vargdebatten är att människan blir hörd och respekterad, inte bara jägaren utan alla naturälskande djurvänner som dessutom kan vara föräldrar som lever nära inpå och som känner rädsla och oro.

onsdag 6 januari 2010

En strålande dag



Dagens skidtur var uppfriskande men inget jaktbart syntes till. Naturupplevelse skulle jag vilja kalla det. Såg en norsk fotograf på Tv han menade att det var skillnad mellan en fotograf och en jägares upplevelse. En fotograf hade en naturupplevelse och en jägare hade en jaktupplevelse. Men vart är skillnaden. Oavsett om man har kamera eller vapen så siktar man in målet och trycker på avtryckaren. Så långt måste det vara en naturupplevelse för alla. Skillnaden kan vara att jägaren upplever både jakt och naturupplevelsen.

söndag 3 januari 2010

Vargjakt

Vad berör? Jo våra rovdjur, som här vargen. Regering och riksdag har tagit ett beslut om vargjakt som jag tycker är ett mycket klokt beslut. Detta är för många, inte bara för jägare en bekräftelse på hur viktigt det är att lyssna på den lilla människan. Människor som egentligen inte är små men som lever under helt andra förhållanden än urbaniserade människor som snart har tappat sin förmåga att förstå andra människor. Det kanske inte är så snällt att uttrycka sig på det sättet. Men min magkänsla säger att det här är bara början. Ska det bo människor utanför storstäderna? Men vi som redan bor där, vi kanske får skylla oss själva för att vi valt att bo kvar här. Måste vi lära oss att leva med rovdjur som ett pittoreskt inslag, som dessutom ska se bra ut i omvärldens ögon? Om så är fallet är det viktigt att regering och riksdag lyssnar och tar kloka beslut. Som ett argument uttryck av Lili och Susie på djurens ö i vargjaktsdebatten "Att tillåta vargjakt är ett ”Emotionellt övergrepp” mot alla Sveriges djurvänner."
Ann Dahlerus menar att det är en ren provokation mot alla dom människor som värnar om djur och natur runt om i Sverige. Jag tror att människosläktet har det alldeles för bra. Eller?

lördag 2 januari 2010

Stockfors

Döm om min förvåning när någon från Stockfors är med i "Ring så spelar vi". En granne man känner. Det är inte svårt att känna grannar i byn, så liten är den. Men frågan kom vad Stockfors är för by och vart den ligger. Som lyssnare började man fundera. Hur presenterar man sin hemby? Stockfors känns som en stor liten by på grund av värdet att bo på ett ställe som inte bara är ett hem, utan också en sommarstuga och en jaktkoja.

Stockfors idag: Byn ligger ca 15 km norr om Älvsbyn och består av 19 hus varav 15 är året runt boende. I dessa hus bor 28 personer varav 5 barn. Ett företag finns "Udda ävebtyr" som riktar sig till äventyrslystna på hästrygg. Vi har en vattenförening och en byaförening.
Stockfors historia: Det var en stor by i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Här fanns förutom den stora fina herrgården en ladugård med en för den tiden stor besättning kreatur, kaserner för de anställda, egen såg, kvarn, tegelbruk, affär och skola. Stockforsälven har även varit flottningsled för timmer och tjära. På senare tid ett säte för SCA- Svenska Cellulosa Aktiebolag. Många i de här trakterna känner till eller har jobbat på plantskolan som fanns här.