lördag 30 maj 2009

Skugga

Min stora sten placerad med omsorg.
En skugga som upptäcktes av byns konstnär. Det gäller att fånga den korta stunden. Det är en bra beskrivning på livet. Fånga stunden eller kanske, livets skuggsidor passerar snabbt förbi.

tisdag 26 maj 2009

Lusthus

Inte historia utan nutid. Nu står det där efter mycket grubblande. Mitt nya lusthus med mysfaktor. Vi får se hur verkligheten är. Man kan fundera när det blir mysigt, kanske en varm, vindstilla, regnfri kväll innan myggen och knotten är i full gång. Det gäller att ta vara på tillfällena. Men det kan det vara värt.

måndag 25 maj 2009

Kvarnhuset

Grunden till kvarnhuset syns, huset som brann ner. Undrar hur det såg ut i detta hem. Hur var det möblerat och med vad. Hur levde dom? Var dom lyckliga. Tänkte dom på skilsmässa eller?
Tänk hur många som stod ut med varandra. Sen fanns det nog par som uppskattade och förstod att den andra var viktig för att kunna existera, då handlade det om mat på bordet och kläder på kroppen. Men jag tror att dom levde ett liv med en annan form av stress. Bra eller dålig?

söndag 24 maj 2009

På väg till andra sidan

Den här bron har ersatt den gamla dammbyggnaden, den leder rakt mot husgrunden där mjölnaren bodde. Helt igenvuxet men med historiska vingslag. Det fodras uppmärksamhet för att hitta spår av en livlig verksamhet. Men det finns. Tråkigt när intresset och historien växer igen. Hur många tänker på det när dom går över bron, eller rättare sagt hur många kommer att gå över bron.

fredag 15 maj 2009

Skotersäsongen är över.

Månntro om det är dags att göra lite nytta. Lika överrumplad när snön kommer som att sommaren står inför dörren. Det blir en helg utan bloggar och internet. I tio dagar är jag offline. Vilket behov mobil och internet har skapat. Men som sagt det kanske blir annat gjort.

onsdag 13 maj 2009

Stockforsälven

Fritt flöde. När jag var liten "för inte allför länge sen", då fanns det dammluckor här. En bit nedströms fanns det en kvarn. Där verkade mormors far mjölnaren Magnus Daniel Lundberg som i bokstavlig mening hade tummen mitt i handen.

Stockfors var stort när det begavs sig. Historien finns det gäller bara att söka det som är gömt och glömt. Jag ska söka och se vad jag hittar.....

tisdag 12 maj 2009

Grannarna Grahns gran.

Stockfors största gran. Undrar hur den står sig, kanske slår ett något större rekord. Man kan förstå rädslan för starka västliga vindar. Hur hög är den? Gissar kring 25 meter. Grannarna får nog också vara försiktiga om det blir stormvarning.

måndag 11 maj 2009

Borta bra men hemma bäst

Är detta ett tecken på att huset verkat öde? Skatorna bygger bo fyra meter från huset. Jägare men med respekt för naturen så låter jag bobyggandet fortsätta. Jag får ta detta. Blir ingen dukning med silver och öronpropparna får ligga vid sängen.

torsdag 7 maj 2009

Botträdet

Gamla "vårdträdet" i Stockfors finns kvar. Här drogs sjuka barn igenom. Hur många är det som förstår att det inte är alltför länge sedan man kunde dö av en lunginflammation.
Det sista man förlorade var hoppet...

onsdag 6 maj 2009

Utvandring från Stockfors

En del kastar. En del sparar. Min mamma sparar. Här en av många gamla bilder. Kvinnan på bild emigrerade till Vancouver i Canada i början av 1900-talet från Stockfors. Tror nog att hon hade det rätt bra "Over there". Givetvis kommer funderingarna, finns det någon släkting kvar. Tänk att få visa breven hem till Sverige till dem som finns kvar.
Detta historia idag, vad blir det imorgon? Kasta eller spara?

tisdag 5 maj 2009

Talgoxe

Med en kamera kan en alldeles vanlig liten fågel bli intressant. Den övervakar sin partner i bobyggandet. Könsroller även där.
Frågan är vem som sitter på piedestalen.

Funderar på en egen liten fågelbok för Stockfors.

måndag 4 maj 2009

Kulturella byggnader

Tur att det finns byaföreningar som kan jobba för att bevara lite historia. Kombinationen av människor. En del funderar, en del har ideer, en del skrider till verket...

Bäverjakt

Tio trevliga tjejer på led, kvällsolen lyser, bävern visade sig.
Stockfors från den ljusa sidan, det är då man med stolthet kan visa livet vid skogskanten.